Ajankohtaista

Jupiterin lokakuu

Marraskuussa tapahtuu:

-Halloween naamiaiset pe 3.11. Asu vapaa! Luvassa kasvomaalausta ja ongintaa.

-Valokuvaus to 9.11. Kuvausjärkkä Komeetat n. klo. 8.30-9.15, Auringot klo. 9.15-10, Kuut klo. 10-10.30, Tähdet 10.30-. Tuothan lapsesi paikalle ajoissa!

Vanhemmat sopivat keskenään luvat lapsen kaverikuvien ottoon.

-Isänpäiväkahvit pihalla pe 10.11. 15.30-16.30

-Liikuntaviikko 13-17.11. Liikumme joka päivä eri tavoin!

-Nurinkurinpäivä 24.11. Kaikki on tällöin päiväkodissa nurinkurin ja heikunkeikun.

Tähdet

Tähtien lokakuu on kulunut liikunnallisten harjoitusten ja leikkien, sekä Suomi-aiheisten puuhien parissa. Lokakuussa olemme käyneet viikottaisilla Metsämörri-retkillä, joilla olemme nauttineet retkieväitä, leikkineet erilaisia ryhmäleikkejä (vapaata leikkiä unohtamatta), ja lisäksi olemme harjoitelleet myös esimerkiksi mittaamista luonnossa. Päiväkodin omalla pihalla harjoittelimme kuvasuunnistusta, ja sisäliikunnassa olemme käyneet läpi perusliikuntataitoja. Lisäksi kävimme puistoretkellä vielä ennen talven saapumista ja söimme eväät puistossa – tämä olikin yksi lasten esittämä toive, jonka halusimme toteuttaa toiminnassamme. Lokakuussa vietimme koko päiväkodin yhteistä Suomi 100 -juhlaviikkoa, jolloin perehdyimme erilaisiin Suomi-aiheisiin puuhiin ja tehtäviin viikon jokaisena päivänä. Keskustelimme lasten kanssa Suomesta ja itsenäisyyden teemasta, sekä tutkimme karttakirjasta Suomea, Suomen lippua, Suomen naapurimaita, sekä Suomen sijoittumista maailmankartalle. Suomalaisen kirjallisuuden päivää ja Aleksis Kiven päivää käsittelimme lukemalla Mauri Kunnaksen Seitsemän koiraveljestä -kirjaa, ja tutustuimme myös perinteisiin suomalaisiin Hölmöläissatuihin sekä kansansatuihin. Kirjastovierailulla etsimme suomalaisten kirjailijoiden kirjoittamia lastenkirjoja, joita lainasimme päiväkodillemme. Kuuntelimme lasten kanssa Finlandia-hymniä, ja lauloimme sekä soitimme Maammelaulun tahdissa. Perehdyimme myös Suomeen historiallisesta näkökulmasta käsin, jolloin katsoimme lasten kanssa vanhoja kuvia ja keskustelimme, millaista elämä on ”ennen vanhaan” ollut. Jatkoimme samaa teemaa myös sisäliikunnassa, jolloin opettelimme perinteisen piirileikin Hans vili vili. Viikon lopulla teimme vielä ikkunamaalauksia, jolloin jokainen lapsi sai valita haluaisiko maalata ikkunaan Suomen kansalliseläimen karhun, kansalliskasvin kielon, vai kansallislinnun joutsenen. Nyt ryhmätilaamme koristaakin monen monta hienoa ikkunamaalausta! Tästä jatkamme kohti marraskuuta ja hiljalleen lähestyvää joulun aikaa – monet lapsista odottavatkin sitä jo innolla!

Komeetat

Järjestimme Jupiterissa Suomi 100-teemaisen viikon 100-vuotta täyttävän Suomen kunniaksi. Liikuntapäivänä leikimme vanhanajan leikkejä salissa kuten ”vanha vahtikoira”ja ”kim-leikki”. Aamupiirillä juttelimme itsenäisestä Suomesta. Kävimme läpi Suomen karttaa, naapurimaita ja kuuntelimme Suomen itsenäisyyslaulua. Leikimme myös perinneleikkejä kuten ”vanha maalipurkki” ja ”vuohiukki” ja lauloimme monta kansanlaulua kuten ”satu meni saunaan”, ”ukko nooa”, ”pii pii pikkuinen lintu” ym. Askartelupäivänä jokainen pienryhmä sai askarrella oman Suomeen liittyvän asian. Pyrstötähdet askartelivat Suomen kansalliseläimen karhun, Galaksit askartelivat Suomen kansalliskukan kielon ja Otavat askartelivat kansallislinnun joutsenen. Mörriretkellä leikimme Suomen eläimiin liittyviä leikkejä kuten ”sii sii siili” ja ”karhu nukkuu”. Lapsista oli hauskinta laulaa synttärilaulu ”paljon onnea vaan” Suomelle. Lapset saivat myös toivoa mitä haluaisivat askarrella. Aika monelta tuli toive My Little Pony! Myös pojat halusivat askarrella poni kuninkaan. Teimmepä siis sellaiset ja kyllä lapset tykkäsivät! Soitimmepa myös lokakuussa soittimia ja lauleskelimme lauluja sekä kävimme tunnetaitoja läpi. Jumppatuokiolla teimme temppuradan saliin jossa oli erilaisia temppupisteitä kuten tasapainoilu, kuperkeikka, ryömiminen ym. Kävimme myös puistossa retkellä. Mörriretkillä puuhailimme erilaisia syksyjuttuja. Yhdellä retkellä lapset saivat hakea luonnosta omat valitsemansa soittimet, joita soitimme piirissä ja lauloimme samalla metsälauluja laulellen. Toisella retkellä leikimme myös Metsämörrin aarrejahtia, jolloin lapset saivat etsiä Mörrin piilottamia kultanauhoja puiden ja pensaiden oksilta. Kuun päätteeksi ennen syysloman alkua matkasimme Tupoksen kirjastoon, jossa lapset saivaat katsella kirjoja ja lainata mieleisensä päiväkodille. Viskaripuuhissa harjoittelimme tavutusta ja etsimme kuvista eroavaisuuksia. Tutustuimme myös numeroihin ja nopan lukumääriin.

Kuut ja Auringot

Lokakuun ensimmäisen viikon aloitimme auringoiden lasten kanssa kävelyretkellä päiväkotimme lähimaastoon. Kuiden lasten kanssa laulelimme syksylauluja; harjoittelimme uusia ja muistelimme jo tuttuja lauluja. Lokukuun seuraavat maanantait kuluivat auringoilla kävelyretkien merkeissä ja yhtenä maanantaina kävimme myös metsänuppusretkellä eväiden ja nuppusvauvan kanssa. Kuiden muut maanantait vierähtivät tuttuun tapaan kielellisissä merkeissä käsinukketeatteria leikkien ja kirjaa lukien. Tiistait kuluivat auringoilla jumppaillen ja kuilla puolestaan liikkarin merkeissä, aiheina olivat värivarjo ja taikahuivit. Keskiviikkoisin auringot touhuilivat nukketeatterin merkeissä ja satuja lukien, ja kuut leikkivät metsämörriretkellä kera eväiden, mörrin leikkien ja omien touhujen. Ehdimme myös käydä kuiden-ryhmän lasten kanssa pikkukirkkohetkellä laulelemassa. Torstait vierähtivät kädentöissä, teimme lehtiaskarteluja. Perjantaisin leikkimme omilla leluilla ja viettelimme lasten lempipäivää. Lokakuun toisella viikolla viettelimme koko talossamme Suomi 100-viikkoa. Maanantaina auringot tutkiskelivat suomen kansallitunnuksiamme, aarteitamme eläimiä, kasveja, puita yms. kävelyreissulla, kuilla luettiin perinnesatua Sampo Lappalainen sekä juttelimme lapista lasten kanssa. Tiistaina sekä auringot ja kuut juppailivat perinnejumppaa, leikimme lasten kanssa vanhoja leikkejä ja lapset olivat innolla mukana. Keskiviikko puolestaan auringot lukivat perinnesatua Kettu ja Korppi, ja kuut tutkivat puolestaan kansallistunnuksia metsämörriretkellä. Torstain askarteluna teimme sekä auringoiden ja kuiden lasten kanssa suomenliput, auringot tekivät oman ikänsä tasoisesti hieman helpomman ja kuut hieman vaikeamman. Ja perjantaina lelupäivän lisäksi lauloimme yhdessä pienten puolen lasten kanssa tuttuja toivelauluja ja lopuksi vielä seisoen Suomen kansallislaulun. Lokakuuhun sijoittui myös syyslomaviikkomme, jolloin touhuilimme hieman pienemmällä porukalla lasten toivehommia. Ja onneksi saimme nauttia jo mukavista talvikeleistä lumi- ja pakkasineen.